Kelet és nyugat közé ragadt politikai blog

Elvtelen háttéralkuk követhetik a svéd választásokat

2018/09/10. - írta: IllésGergő

A szakadék szélén állnak az elit pártjai: épp ezért fognak összezárni

stefanlofven_ulfkristersson.jpg

Senki sem örülhetett igazán vasárnap este Svédországban: a Szociáldemokraták (S) ugyan megtartották immár egy évszázada folyamatos elsőségüket a pártok között, történelmük legrosszabb eredményét könyvelhették el. 

Az évek óta megújulni próbáló jobbközép Mérsékeltek (M) 20 százalék alá csúsztak be, szavazataik egy részét pedig a sokkal markánsabban jobboldali Svéd Demokraták szerezték meg. Azok a Svéd Demokraták, akik egy hónapja még magabiztos győzelemről, választási diadalról álmodoztak, és arról, hogy a szavazatok akár több mint 25 százalékát is megszerezhetik.

Csak kisebbségi kormány jöhet

A három nagy pártnak csalódást keltő az eredmény: Stefan Löfven szociáldemokratái magukhoz képest leszerepeltek, csak 101 mandátumot szereztek; és bizony 70 mandátumukkal a Mérsékeltek sem álltak ilyen rosszul már 2002 óta. A Svéd Demokraták pedig elvileg akár örülhetnének is, hiszen a legutóbbi választáson még csak 12,9 százalékot szereztek, most pedig 17,6 százalékkal 62 populista-jobbos képviselő ülhet be a Riksdagba: mégis, a kissé elbizakodott, választási győzelemről szóló merengések után talán őket csapta arcon a valóság a leginkább.

De ki fog így kormányt alakítani? Nagyon úgy néz ki, hogy

elvtelen koalíciók és kacifántos háttéralkuk nélkül senki.

A svéd törvényhozásnak otthont adó Riksdagban egy pártnak, vagy pártszövetségnek 175 mandátumra van szüksége a többséghez, a svéd politikát jellemző bal- illetve jobboldali pártszövetségek pedig ezen mandátumarány közelében sincsenek.

A vörös-zöld koalíció pártjai, a Szociáldemokraták, a posztkommunista Baloldal, illetve a meggyengült Zöldek együttesen 144 mandátummal rendelkeznek. Eközben a Mérsékeltekhez húzó, Szövetség nevű szerveződés tagjai – a Mérsékeltek, a Centrumpárt, a Kereszténydemokraták és a Liberálisok – ettől épp elmaradva, 143 képviselőt delegálhatnak.

Egy hónappal ezelőtt íródott elemzésemben kijelentettem: „nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, mikor az SD ignorálásával bármely pártszövetség önálló kormányt tudna alakítani”. Nos, ezt ma annyival lehetne csupán kiegészíteni, hogy minden parlamenti párt patthelyzetbe került, és a többségi kormányalakítás lehetősége immár teljességgel kizárható.

A Svéd Demokraták továbbra is kiszorulhatnak

Még szerencse, hogy a kisebbségi kormányalakításnak eléggé nagy hagyományai vannak Svédországban az arányos választási rendszer miatt: 2014-ben ez a vörös-zöldeknek 159 mandátummal sikerült, míg a Szövetségnek 141 képviselője volt. Ekkor egy kacifántos háttéralkut követően végül Stefan Lövfenék a Szövetség egyes pártjainak külső támogatását élvezve tudtak támogatást szerezni a kormányzáshoz. Hasonló volt a helyzet 2010-ben is, csak éppen fordított előjellel: nyolc éve a Mérsékeltek teljesítettek jól, a Szövetség 173, a vörös-zöldek pedig 156 képviselővel álltak, értelemszerű volt tehát a jobbközép koalíció kormányra kerülése.

A gordiuszi csomó feloldása ugyanakkor idén jóval nehezebb lesz: a Vörös-Zöld szövetség idén 2 541 027 szavazatot szerzett, míg a Szövetség 2 513 016-ot. Vagyis

a két pártszövetség között csupán 30 000 szavazat, és egy mandátum áll,

és hiába a baloldal lett az első, nehéz elképzelni, hogy az Ulf Kristersson-féle Mérsékeltek – és a Szövetség régóta ellenzékben ülő, többi tagja – kompromisszumok nélkül támogatást biztosítana a szocdem-kormánynak.

Mi lehet tehát a megoldás? Logikusnak tűnhetne, hogy a Mérsékeltek az immár megerősödött Svéd Demokratákkal fogjanak össze: előbbiek egyre jobboldalibb retorikát használva próbálták kifogni a szelet a populisták hajójából, míg utóbbiak a polgári centrumnak akarták bizonygatni, hogy ők már nem azok a Svéd Demokraták, mint régen; tehát elvileg az álláspontok közeledtek egymáshoz. Mégis, a koalíció lehetőségét a Mérsékeltek kapásból kizárták, a Szövetség többi pártja pedig garantáltan sikítófrászt kapna az ötlettől: az SD ugyanis már régóta a svéd politika páriájának számít, egy Mérsékelt-Svéddemokrata összefogásra pedig garantáltan egyik párt sem adná az áldását.

Négy évnyi állóháború

A legvalószínűbbnek épp ezért az tűnik, ha az elit pártjai összezárnak az SD ellenében, és valamely kompromisszumos alku keretében az egyik pártszövetség tud majd kormányt alakítani. Valószínűleg ez a baloldal lehet, ugyanakkor

minden bizonnyal nagy árat fizetnek majd érte.

Ulf Kristersson például máris lemondásra szólította fel Stefan Löfven miniszterelnököt, amely előrevetíti, pontosan milyen feltételeket is kell majd teljesíteni a szociáldemokratáknak, hogy továbbra is a kormányrúdnál maradhassanak. 

A Svéd Demokraták pedig jóllehet, nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a jobb- és baloldali elit kakaskodásából ismét épp ők kerülhetnek ki győztesen: a hagyományos pártok alkudozásaira ráunva egyre több egykori szocdem és jobboldali szavazót is elhódíthat a Jimmie Akesson-vezette párt. Ők ráérnek 2022-ig is.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zapadnik.blog.hu/api/trackback/id/tr6314232143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dread Naughty 2018.09.10. 19:47:12

Ha a SD bekerülnek a kormányba, akkor vége a migránssimogatásnak, másrészt a Szövetség politikai öngyilkosságát is jelenti.
Ha az SD nélkül alakítanak kormányt mind együtt, az SD egymaga fogja jelenteni a kritikus ellenzéket, ami talán még a hatalomra kerülésüknél is nagyobb siker lenne.
Ha a Szövetség egyes pártjait sikerülne bevenni a balosoknak, az a Szövetség végét jelentené.
Az SD mindenképp nyer.

2018.09.10. 19:48:31

A svédek hivatalosan ellene vannak minden elvtelen megoldásnak. Most az van, hogy kénytelenek mindent nyíltan csinálni.

Gandosz 2018.09.10. 20:27:24

A végletesen lebutított svédek és a bevándorlók még életben tartják egy kicsit az országot, hogy aztán anarchiába süllyedve eltűnjön a történelem süllyesztőjében ez a balliberális mocsok, ami a mai Svédország.

2018.09.10. 20:28:58

Pont az SD nem ér rá 2022-ig. Ők tenni akarnak már most, amíg nem késő.

Gandosz 2018.09.10. 20:38:18

2014-es adat. a svéd választópolgárok 12%-a külföldön született.
Ezen kívül vannak a bevándorlók Svédországban született gyerekei.
Nahát ez a csoport nem bevándorláskorlátozó.
A svédek elvesztek.

joskapista27 2018.09.10. 20:55:13

@valaki nagyon más: Ez a baj veletek, ti azt hiszitek, hogy nem minden pártot a hatalom és a korrupció mozgat. Azt hiszitek, hogy a tieitek különbek.

Az SD célja a hatalom. Ehhez azzal kerülnek közelebb, ha minél nagyobb gáz van a migránsokkal. Következésképp, amíg nem nyernek tényleg választást (ezt nem nyerték meg, akármit hazudoznak), addig az az érdekük, hogy minél jobban romoljon a helyzet.

ninimimi 2018.09.10. 21:03:51

Csak jelzem annak, aki esetleg idetéved ezekre a "hozzászólásokra", hogy nem etetem a trollokat. Vagy troltt, ha ugyan nem egy és ugyanaz a fizetett KGB/FSZB ügynök fosta ide az összes marhaságot Moszkvából, a troll székházból.
Szóval eszem ágában sincs úgy válaszolni neki(k), vitatkozni velük, mintha valódi ember(ek) lenne (lennének). Ott, a "munkások paradicsomában", a bőség, boldog szabadság és általános jólét központjában, Moszkvában, ahonnan a "balliberális mocsok, ami a mai Svédország" a célpontjuk. Egyelőre csak az interneten, trójai falovukat az SD-t támogatva.

IllésGergő 2018.09.10. 21:04:46

@joskapista27: Ott a pont. Az SD protesztpárt, és mint olyan, nem valami mellett, hanem az elit ellenében határozza meg magát.

A svéd politika tünetei a Svéd Demokraták, és nem a probléma megoldásai. Ezzel együtt teljesen benne van a pakliban, hogy tovább erősödnek a választás után, mint például az AfD Németországban.

Le Orme 2 2018.09.10. 21:12:20

Egy elemzést vártam erre azt kapom, hogy vagy ez lesz, vagy az, vagy amaz.

Miért vesztettek szavazatokat a szocdemek, kik a szavazóik arról semmi.

MTA rendes tagja 2018.09.10. 21:18:02

Nocsak, egy moszkovita troll, Salvini véleménye:
"Az emberek „Svédországban is nemet mondanak a bürokraták és spekulánsok Európájára, nemet mondanak az illegális bevándorlásra és az iszlám szélsőségesekre" – írta az olasz kormányfőhelyettes. Hozzátette: májusban, az európai parlamenti választáson „véghez fogjuk vinni a változást, amelynek alapját a munka, a biztonság és a család értékei adják".
Az Északi Liga elnöke bírálta az olasz sajtót amiatt, hogy az SD megerősödése kapcsán a szélsőjobboldal felemelkedéséről írtak a svédországi választásokról szóló tudósításokban. „Nem szabad egyetlen pártot sem szélsőjobboldalinak nevezni azért, mert korlátozni akarja a bevándorlást" – vélte Salvini."

MTA rendes tagja 2018.09.10. 21:20:39

@Gandosz: Vigyázz, mert kitiltanak.
Amúgy ugyanazt gondolom, mint te, normál, hétköznapi, közélet iránt érdeklődő emberként.

Tenkes Kapitánya 2018.09.10. 21:25:29

Csalódást keltő eredmény született, nyert a baloldali söpredék. Az ottani jobboldal kábé megfelel az LMP-nek, a Svéd Demokraták a jobbiknak, egy Fidesz-szerű hazafias párt pedig hiányzik a palettáról.

Gandosz 2018.09.10. 21:44:20

A svéd választópolgár Ahmed Alinak és társainak fontos volt a mostani választás, mert meg akarták állítani a rasszistákat:

www.nytimes.com/2018/09/03/world/europe/sweden-election-populism.html

törppicur 2018.09.11. 00:46:52

Elvtelen háttéralkut nemrég láttunk.
A szövegezője a Mutti volt, a résztvevők között oyna párttal, akik a választás előtt erősen eltérő véleményt formáltak pl. bevándorlás ügyben, de néhány bársonyszékért megváltoztatták álláspontjukat. Erre a Mutti egy bő félévet elpampogott..
Kérdés, a svédeknél kinek lesz az a hatalomdarabka megfelelő, amiért már korpásodik a haja? Mit szól az ország gondolkodó fele az elvtelen szövetséghez? Esetleg azt mondja, hogy elvtelen? És utána majd ismét támogatja őket. Ja, akkor ő is elvtelen.
Tulképpen nem volt sanszos nálunk áprilisban egy hasonló megoszló eredmény. Akkor nálunk is elvtelen alkukat kellett volna kötni a hatalomba kerülésért. Az nálunk vajh mennyi időt igényelt volna?

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 01:21:37

Az EU-s határok védelmét nem a svédek fogják megoldani, hanem azok az országok, amelyek a frontvonalban vannak: Spanyolország, Olaszország, Magyarország, Ausztria..De azért Svenék is kezdenek lassan észhez térni. Most abba a fázisba kerültek, mint a németek, vagyis a bevándorlásellenes párt lesz a legjelentősebb ellenzéki erő, ennek minden előnyével. Folyt köv...

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 01:26:36

@IllésGergő: Tévedsz.. A "svéd politika tünetei" a rendszeresen felgyújtott autók, a megbecstelenített nők, és a kizárólag a szebbik nem számára rendezett zenei fesztiválok..A liberalizmus a társadalom természetes önvédelmi reflexeit, immunválaszait blokkolja de már meg vannak számlálva ennek a kórokozónak a napjai..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.11. 08:23:47

@Tenkes Kapitánya:

A svéd baloldal szélsőségesebb a DK-nál.

A svéd jobboldal kb. mint a DK.

Az SD meg kb. olyan, mint a Jobbik vagy az MZP-féle társaság.

LebensraumamOsten 2018.09.11. 08:32:33

@Dread Naughty: Hiába az fizetett illibsi híradó, akkor se nyertetek! Háháhá!
Az SD-teket meg majd jól betiltják nacionalista és emberiesség elleni uszítás bűncselekménye vádjával, a főkolomposok eltűnnek a börtönben és nemhogy releváns de semmilyen politikai erő nem lesz. Akkor majd szavazhatnak az illibbantak ahová tudnak - már amíg őket is be nem gyűjtik, mert lassan itt az ideje listázni és begyűjteni őket is.

LebensraumamOsten 2018.09.11. 08:33:47

@LebensraumamOsten: Németországban már komolyan felmerült az Afd vagy mi a szar betiltása és a vezetőség bíróság elé állítása, mert kezdenek pofátlanodni.

IllésGergő 2018.09.11. 10:46:49

Betiltani, börtönbe csukni, listázni, begyűjteni! Az lesz aztán a fejlett, nyugati, liberális demokrata megoldás...

Lehet, hogy nem szereted az ún. illibsiket, de egy belső kis Orbánviktor beszél éppen belőled.

CSOKKI MÁLNA 2018.09.11. 13:00:51

@LebensraumamOsten: A legviccesebb, hogy eközben demokratának tartod magad. de a szellem már ki lett ersztve a palackból,nem tudjátok visszacsinálni. 2015-ben kissé túltoltátok a dolgokat, és itt kúrtátok el..:)
süti beállítások módosítása